Vodič

Upute za unos i pregled registra

Dozvolite da ova naša mala družina posloži u obliku registra najljepše drvo, cvijet kameliju, koje već 170 godina obitava u našem gradu. Zahvaljujući ljepoti, građani Opatije prihvatili su značaj ovog cvijeta za turizam ovog kraja te ga proglasili svojim simbolom. Kako svijetom u ovom razdoblju kola oko 33000 različitih varijeteta ovaj naš pokušaj da registriramo i determiniramo koje se vrste kriju u našem kraju predstavlja mali doprinos razvoju kamelija na području Kvarnera. Zaljubljenici u ovaj cvijet svakako će moći popuniti upitnike i poslati fotografije na adresu registra, a prijepisom u obliku foruma doznat ćemo kakve sve kamelije obitavaju na ovom našem području. Naša ekipa znalaca odgovara na Vaša pitanja, a i vi sami možete savjetovati druge o svojim saznanjima u uzgoji svojih biljki. Za dodatne informacije na svjetskoj sceni kamelija možete pogledati sljedeću literaturu:
 

Poziv ljubiteljima kamelija
Poštovani, svi koji žele znati o sadnji, uzgoju ili njegovanju ovog prekasnog cvijeta neka se jave na dopisivanje putem foruma. Koristit će svima. Imate bolesnu kameliju, trebate savjet za sadnju, možda trebate posebnu ukrasnu rasvjetu, kada saditi ili cijepiti…?  Svakako javite se.
 
Vaši kamelijoljupci iz Udruge Iginio Scarpa.
Popunite upitnik i tlocrt pozicije
Molimo da nam za potrebe registra popunite priloženi upitnik kako bi vodili evidenciju o stanju broja kamelija na našem području. Za svaku kameliju ispunite svoj upitnik, a ako imate i koju sliku priložite uz. Naš zadatak je da odredimo registarski broj kamelije, da postavimo oznaku bilja OB ,da determiniramo i unesemo u registar sve podatke. Vrijeme je da neke kamelije sada cvatu, to je vrijeme za nas.
 

 
Dostavite nam podatke:
- skenirajte, popunite elektronski i pošaljite na mailove Mateji i Rajku

Podrijetlo i povijest
Camellia, autohtona vrsta Orijenta, je najveći rod u obitelji Theaceae, koja također uključuje rodove Stewarthia, Franklinia, Gordonia, Laplacea, Schima, Tutcheria, Pyrenaria, Yunnanea, Cleyera i Eurya. Od navedenih, prva tri su vjerojatno poznata većini vrtlara. Oni su, s iznimkom Laplacee jedini autohtoni rodovi u obje Amerike. Od devet zabilježenih vrsta Stewathie, dvije su autohtone u istočnoj Sjevernoj Americi. Vrste Gordonie su zastupljene u istočnoj Sjevernoj Americi i Aziji...

Pročitajte više...


Prezimljavanje kamelija

Opatijsko područje klimom i vlagom odgovaraju području od kuda su i došle ; u gornjim područjima visine iznad 300 m nadmorske visine potrebno je nešto više truda u izboru onih kamelija koja vole zimski ambijent. Evo nekoliko savjeta. Na većim visinama svakako obratite pažnju na izbor odgovarajućih kamelija otpornih na niže temperature, obično sasanqa, ali to nije sadašnja tema.

Kamelije u  uzgojnim posudama

Posebno su osjetljive vrste rane cvatnje kao što je kamelija čiji pupovi i cvjetovi lako stradavaju. koje pod utjecajem hladnih zimskih vjetrova lako dehidriraju, a nisu u mogućnosti nadoknaditi izgubljenu vodu putem korijenja, jer je supstrat smrznut.

Zaštita posuda

Ne traže samo biljke zaštitu tijekom hladnih zimskih mjeseci, nego i posude u kojima su posađene. Omiljene posude od terakote posebno su osjetljive na mraz. Iako slove kao otporne na mraz, problemi nastaju kad se, za oštrih zima supstrat u njima smrzne. Smrznuti supstrat povećava svoj volumen, širi se, a posuda puca. Sigurnije su terakotne posude s oznakom otpornosti na mraz. Mogu se kupiti u vrtlarskim centrima, a cijena im je nešto viša. Postavljanjem posude s biljkom na preokrenuti podložak ili komad drveta postići će se bolje ocjeđivanje i spriječiti posljedice smrzavanja veće količine vode u supstratu.

Pročitajte više...


Dekorativna rasvjeta vrtova
Izgradnjom ili kupnjom kuće nameće se pitanje uređenja okućnice i vrta.

Vrt i uređena okućnica pridonosi utisku koji će gosti steći o domu u kojem živite. Nakon izbora bilja, oblika sjenice – ukrasne vrtne kućice, opreme za sjedenje i odmor, važna je rasvjeta.Dekorativna rasvjeta prostora i posebno niskog i visokog bilja  dat će konačni dekorativni element prostora okućnice, koju možemo iskoristiti i za noćno uživanje.


Obična šljiva uz tirkiznu rasvjetu od 2W pojačano prisustvom snijega

 


 

PARKOVI D.O.O. OPATIJA

 

PARKOVI D.O.O.
Opatija

UDRUGA KAMELIJA IGINIO SCARPA

 

UDRUGA KAMELIJA
Opatija

 TZ OPATIJE

 

TZ OPATIJE
Opatija