Dobrodošli, Gost. Molimo prijavite se ili se registrirajte.

Korisničko Ime: Lozinka:
 Str: [1] 2
 1 
  u: 20:51h, 11.02.2015.  
Autor Admin - Zadnji post od Admin

 2 
  u: 13:08h, 13.11.2014.  
Autor Katica - Zadnji post od Katica
Cijenjeni ljubitelji kamelija, slikala sam nedavno  Camelliu sasanque, nalazi se u gornjem dijelu parka ,ispod hotela Agave. Donirao ju je prije nekoliko godina Vilim Sušanj, inače suprug naše članice Save Šepić.
Ova kamelija je niskog rasta,grmolikog, jednostavnog cvijeta i ono što moram obavezno napomenuti a to je boja cvijeta,boja je zaista prekrasna što se može vidjeti i na slici. Ja bih rekla da je to boja ciklame.

 3 
  u: 12:54h, 29.10.2014.  
Autor Rajko - Zadnji post od Rajko
Vrtne kućice, staklenici

Ove višenamjenske vrtne konstrukcije izrađene su u kombinaciji aluminij-staklo, aluminij-pleksiglas ili aluminij-metalna mreža. Sami odabirete boju aluminijskih nosača, krovne ukrase ili dodatnu opremu u vidu automatskoga otvaranja prozora i regulacije temperature u stakleniku.

Namjena: U Europi se dugi niz godina koriste kao:- mini staklenici za uzgoj povrća, mediteranskih kultura i cvijeća - obiteljski zimski vrt; svojevrsna zelena oaza za odmor, druženje i hobije. - kao nastambe za uzgoj ptica ili manjih životinja ukoliko se umjesto stakla (ili pleksiglasa) u aluminijske okvire postavi metalna mreža.- najbrži i najlakši način proširenja postojećeg objekta, npr. u domaćinstvu ili u ugostiteljstvu- za natkrivanje dvorišnih bazena itd.

Konstrukcije: mogu se izvesti kao samostojeći objekti ili kao nastavak stambenog objekta; primjerice zatvorena terasa ili zimski vrt u koji se ulazi iz kuće. Prednost ovih konstrukcija je njihova jednostavnost i brza montaža. Staklene stijenke se ljeti lako demontiraju i uklanjaju pa zatvoreni objekt opet u kratkom roku postaje otvoreni objekt. Budući da su dijelovi konstrukcija strogo standardizirani, elemente možete slagati i nadograđivati u skladu s vašom maštom, potrebama i željama, a mi vam nudimo našu svesrdnu kreativnu i savjetodavnu pomoć. Javite se i informirajte bez obaveza.

Opširnije na adresi: https://www.facebook.com/pages/Da-Vu-Višenamjenske-vrtne-konstrukcije/227124527401530

 4 
  u: 12:41h, 29.10.2014.  
Autor Rajko - Zadnji post od Rajko
Prezimljavanje kamelija

Opatijsko područje klimom i vlagom odgovaraju području od kuda su i došle :u gornjim područjima visine iznad 300 m nadmorske visine potrebno je nešto više truda u izboru onih kamelija koja vole zimski ambijent. Evo nekoliko savjeta. Na većim visinama svakako obratite pažnju na izbor odgovarajućih kamelija otpornih na niže temperature, obično sasanqa, ali to nije sadašnja tema.

Kamelije u  uzgojnim posudama

Posebno su osjetljive vrste rane cvatnje kao što je kamelija čiji pupovi i cvjetovi lako stradavaju. koje pod utjecajem hladnih zimskih vjetrova lako dehidriraju, a nisu u mogućnosti nadoknaditi izgubljenu vodu putem korijenja, jer je supstrat smrznut.

Zaštita posuda

Ne traže samo biljke zaštitu tijekom hladnih zimskih mjeseci, nego i posude u kojima su posađene. Omiljene posude od terakote posebno su osjetljive na mraz. Iako slove kao otporne na mraz, problemi nastaju kad se, za oštrih zima supstrat u njima smrzne. Smrznuti supstrat povećava svoj volumen, širi se, a posuda puca. Sigurnije su terakotne posude s oznakom otpornosti na mraz. Mogu se kupiti u vrtlarskim centrima, a cijena im je nešto viša. Postavljanjem posude s biljkom na preokrenuti podložak ili komad drveta postići će se bolje ocjeđivanje i spriječiti posljedice smrzavanja veće količine vode u supstratu.

Zaštičena mjesta u vrtu

Neke biljke treba samo premjestiti na zaštićeno mjesto u vrtu. Kamelije će biti zahvalne ako ih se smjesti daleko od mrzlog i suhog vjetra, a ranocvatuće vrste sačuvat će svoje cvjetne pupove ako su izvan dohvata ranojutarnjih sunčanih zraka. Naime, naglo odmrzavanje zamrznutih pupova može biti kobno.

Prezimljavanje kamelija u  lončanicama

Mnoge ukrasne vrste iz toplih, južnih podneblja krasile su cijeloga ljeta vrtove, balkone i terase u kontinentalnim krajevima. Lovor (Laurus), oleandar (Nerium), šipak (Punica), agrumi, datura (Brugmansia) posađeni u velike uzgojne posude imali su dovoljno prostora za nesmetani rast, a najviše veselja pružili su nam njihovi cvjetovi i plodovi. Sada je vrijeme da ih ponovno unesemo u zaštićene prostore gdje će uspješno prezimiti i skupiti snagu za ponovno bujanje i cvatnju sljedeće godine.

Omatanje izolacijskim materijalom ili mrežom

Korijenje i uzgojne posude mogu se vrlo jednostavno zaštititi izolacijskim materijalom poput novinskog papira, slame, mjehuraste plastike, jute, prostirki od kokosa i sl. materijala koji se omotaju oko uzgojne posude i zapune slamom, suhim lišćem, usitnjenom korom i dr. Manje se posude mogu staviti u veće, a prostor između stijenki ispuniti rastresitim materijalom poput slame ili komadića stiropora

Zatvoreni prostori

Mlade manje otporne biljke unose se s prvim zahlađenjem u prostore bez mraza (podrum, stubište, garaža) gdje ostaju tijekom zime. Očekuje li se veći pad temperature ili olujno nevrijeme, treba i one otpornije vrste unijeti u zatvoreno. Idealna mjesta su stalno izgrađeni  i postavljeni prostori na južnim  i zaklonjenim   stranama od vjetra –staklenici potpuno ili djelomično zaklonjeni

Svjetlost i toplina

Optimalna temperatura prezimljavanja ovisi o tome koliko su hladne zime u njihovoj prirodnoj postojbini. Tako, npr. vrste koje viđamo u obalnim krajevima Hrvatske, možemo držati na hladnijem mjestu pri temperaturama 0 – do-10 Celzijevih stupnjeva. Vrste koje potječu iz krajeva gdje visoke temperature omogućavaju nesmetan rast tijekom cijele godine, najbolje je držati na 10 – 16 Celzijevih stupnjeva. U uvjetima niže temperature i kratkog dana biljke se ne razvijaju pa im treba i manje vode. Zato ih zalijevajte vrlo oskudno tako da supstrat bude gotovo suh. Ako niste sigurni kada lončanice unijeti u zaštićeno, poslužite se ovim pravilom: kada se vanjska temperatura zraka približi temperaturi na kojoj će one u kući prezimiti, vrijeme je za selidbu. Što je temperatura prezimljenja viša, u proljeće ćemo ih kasnije iznijeti na otvoreno, a u jesen ranije na zaštićeno mjesto.

Kamelije u vrtu

Svi volimo kamelije i u zimskom vrtu zauzimaju posebno mjesto. Posebno se kamelije i uzgajaju jer se cvjetanje događa u zimskim i proljetnim mjesecima , izvrsno uspijevaju, a minimalna zimska temepratura je, ovisno o vrsti  iznosi– 13 Celzijevih stupnjeva.. u kontinentalnim krajevima koje uzgajamo u uzgojnim posudama moramo prije zime unijeti u zaštićene prostore. Niske temperature zahtijevaju i smanjeno zalijevanje. Zalijeva se tek pošto se površinski sloj supstrata osušio, uvijek vodom temperature okoline Otpadanje ili žućenje listova zimi, najčešće je posljedica previše vode u zoni korijena

Zaštita

Kako bi vaše kamelije i u nadolazećoj godini raskošno cvjetale morate ih prije zime zaštititi od mraza, a što je još važnije od hladnog i suhog vjetra te od opasnog zimskog sunca. Naime, često se događa da zimsko sunce zagrijava izboje pa oni tako izgube dio svoje vode. Izgubljenu vodu kamelije će teško nadoknaditi iz smrznutog tla, a posljedica je sušenje cijele biljke. Isto se događa i uslijed izloženosti hladnom i suhom vjetru. Da bi se to izbjeglo, krošnju treba omotati nekim od prirodnih zaštitnih materijala poput jute ili grančica četinjača.

Mjesto cijepa posebno je osjetljivo

Posebno osjetljivo na mraz je mjesto cijepa kamelija. Zato se biljke na gredicama nasipaju s 10 -15 cm debelim slojem listinca, komposta, zemlje ili dr. i sve pokrije grančicama četinjača. Osim što grančice griju, zemlja ispod njih ostaje vlažna. U područjima sa srednje jakim zimama takva zaštita nije nužna dokle god je mjesto cijepa

Zaštita se provodi u nekoliko koraka, a prvi je da se oko grmova postavi žičana mreža (za kokošinjac). Zatim se oko i unutar grmova ubaci dovoljno suhog lišća radi toplinske izolacije. Na kraju se grm pokrije granama četinjača. Njihova je uloga da zaštite grmove od zimskog sunca. Za sunčanih ali mrzlih dana zimzeleni grmovi gube vodu iz lišća, a nije je moguće nadoknaditi iz smrznutog tla pa biljke ugibaju.


 5 
  u: 16:33h, 18.10.2014.  
Autor Katica - Zadnji post od Katica

Kod spomenika Schulera u parku Angiolina nalaze se tri Camellie sasanque. To su kamelije koje prve cvjetaju ( u 10. mj.) predivnim jednostavnim cvjetovima roze boje. Ono što je bitno napomenuti a to je da ove kamelije imaju blagi miris koji se osobito osjeća u ranim jutarnjim satima. Nažalost ,česta su meta štitastih ušiju a potom kao posljedica slijedi gljiva čađavica, zato ih treba tretirati sa jednim od insekticida.

 6 
  u: 18:30h, 10.10.2014.  
Autor Rajko - Zadnji post od Rajko
https://www.youtube.com/watch?v=moOUu1o01os

 7 
  u: 18:14h, 10.10.2014.  
Autor Jana - Zadnji post od Jana
Najteža bolest kamelija je propadanje/sušenje kamelija ili rak. Bolest uzrokuje gljiva Glomerella cingulata. Listovi na zaraženim granama požute i uvenu. Mladi izbojci se posuše i otpadnu. Na kori i stabljici razvija se rak u obliku sivog uleknuća na kori. Zaraženi dijelovi biljke gube vigor, venu i odumiru. Simptomi su jače izraženi za toplog i suhog vremena.Palež cvijeta kamelija druga je važna bolest kamelija. Bolest uzrokuje gljiva Ciborinia camelliae u uvjetima povećane vlage u rano proljeće. U početku su vidljive male, nepravilne, smeđe mrlje na laticama. Mrlje brzo postaju veće i zauzimaju većinu cvijeta kamelije. Zaraženi cvijet otpada već nakon 24 do 48 h. Bolest napada samo cvijetove!Trulež korijena uzrokovana je gljivom Phytophthora cinnamomi. Prvi simptomi ove bolesti su ujednačeno žućenje listova, slab rast i venuće cijele biljke. Uzrok tome je zaražen korijenov sustav koji ima manjak korijenovih dlačica, čija je glavna uloga crpljenje vode i mineralnih tvari iz tla. Također, zaraženo korijenje mijenja boju, naime poprima crveno-smeđu do crno-smeđu boju, a zdravo korijenje je bijele boje. Smrt biljke može nastupiti brzo, ali isto tako može u fazi propadanja provesti i nekoliko godina. Camellia japonica vrste osjetljive su na ovu bolest, dok su Camellia sasanqua otporne na ovu bolest.

Virusi uzrokuju mrlje ili tzv mozaike na listovima. Na kamelijama mogu uzrokovati žute, nepravilne mrlje na listovima, te bijele mrlje na cvijetovima.Alge također mogu uzrokovati mrlje na listovima. Mrlje su najčešće pravilna oblika, tj. na listovima se vide sivo-smeđe ili zeleno-smeđe baršunaste točke. Ukoliko je na biljci veliki broj kolonija može doći do žućenja i otpadanja lišća.


 8 
  u: 18:13h, 10.10.2014.  
Autor Jana - Zadnji post od Jana
Štitaste uši najčešći su i najopasniji štetnici kod uzgoja kamelija. Štitaste uši imaju razvijeni usni ustroj za bodenje i sisanje. Dakle, hrane se na način da ubadaju u biljno tkivo i sišu biljne sokove. Nemaju izgled tipičnih kukaca, nemaju vidljive noge i druge dijelove tijela, već se na listu vidi mali, nepokretni štitić.
Na kamelijama se štitaste uši najčešće hrane na listovima, međutim možemo ih pronaći i na stabljikama. Njihovo hranjenje uzrokuje polagano propadanje biljke. Slabe biljku uzimajući joj sokove nužne za rast i razvoj. Jake zaraze uzrokuju žućenje listova, smanjenu cvatnju, otpadanje listova, propadanje izbojaka i grančica i na kraju smrt biljke.


 9 
  u: 18:09h, 10.10.2014.  
Autor Mateja - Zadnji post od Mateja
Poput ostalih ranocvatućih grmova, kamelije se oblikovno orezuju nakon cvatnje. One formiraju cvjetne pupoljke u kasno ljeto i jesen, te bi orezivanje u tom razdoblju smanjilo cvatnju. Starije kamelije treba obnoviti  jakim rezom kako bi se smanjio njihov prekomjerni rast, te kako bi svjetlost prodirala do unutrašnjosti krošnje.
Preporuča se gnojidba umjetnim gnojivima u proljeće, nikako u jesen ili zimi. Također, ukoliko na biljci primjetimo simptome nedostatka određenog hraniva biljku je potrebno dohraniti i to u aktivnom razdoblju biljke, od ožujka do kolovoza.
Neke vrste kamelija mogu dati prekomjerne pupove i neophodna je selekcija istih. Pupovi se uklanjaju na način da između dva pupa budu dva do tri lista. Pupovi moraju imati dovoljno mjesta da bi mogli procvjetati.
Kamelije se mogu razmnožavati na različite načine: reznicama, margotiranjem, položenicama,  navrtanjem iz korijena te sjemenom. Najčešće se razmnožavaju poluzrelim ili zrelim reznicama od sredine ljeta do početka zime.

 10 
  u: 18:08h, 10.10.2014.  
Autor Mateja - Zadnji post od Mateja
Kamelije potječu s Dalekog istoka, točnije iz istočne Azije gdje rastu na rubovima kišnih šuma. Kako bismo kamelijama pružili najbolje uvjete za rast, preporuča se saditi ih na zaklonjena staništa, u sjenu ili polusjenu. Najbolje uspijevaju ispod drugih stabala koja omogućavaju djelomičnu sjenu, ali ipak propuštaju svjetlo. Stabla ih opskrbljuju prirodnim malčem – lisnjača, te pružaju zaštitu od sunca i vjetra. Poželjno je da kamelije imaju zaštitu od hladnoće, mraza i suhog vjetra. Cvjetove može oštetiti i kiša.
Kamelije dobro uspjevaju u uvjetima blagog podneblja gdje zrak nije presuh. Zahtjevaju dobro ocjedito, neutralno do kiselo tlo sa dosta treseta. Iako je uzgoj moguć i u tlu neutralne reakcije, najidealnije vrijednosti pH kreću se između 5,5 – 6.8. Ne podnose vapnenac koji alkalizira tlo pa ih je bolje zalijevati kišnicom koja ne sadrži CaCO3. Vole vlažno, ali ne i mokro tlo.

 Str: [1] 2